Kjenner du tolken, doktor?

På Tolkesentralen har vi den senere tid hatt et par tilfeller av at tolk og helspersonell har hatt kjennskap til hverandre, blant annet at tolk har vært tidligere eller nåværende pasient av samme lege/behandler. Vi har fått spørsmål fra både tolker og behandlere om hva som er Tolkesentralens policy i disse situasjonene, og her er den:

Det kan skje at en tolk på oppdrag for Tolkesentralen kommer til et oppdrag hvor tolken har en relasjon til helsepersonell/behandler fra tidligere. Denne relasjonen kan være privat (vennskap/uvennskap) eller den kan være profesjonell (eksempelvis tidligere eller nåværende pasient). Hvorvidt tolken kan tolke i disse tilfeller, er en vurdering som må gjøres av både tolk og helsepersonell. Dersom både tolk og helsepersonell finner det helt uproblematisk kan tolken utføre tolkeoppdraget. Dersom enten tolk eller helsepersonell anser det problematisk, skal pasienten enten overføres til annen behandler eller annen tolk skal settes på oppdraget. Helsepersonell kan på grunn av taushetsplikten ikke informere Tolkesentralen om at den aktuelle tolken er deres tidligere eller nåværende pasient, så det vil være tilstrekkelig å opplyse om at tolken ikke kan utføre oppdraget «på grunn av at det er en relasjon mellom behandler og tolk.»

Dersom tolker eller helsepersonell har spørsmål i tilknytning til dette kan dere kontakte Tolkesentralen. Vi vil samtidig si at vi fra nå av krever at tolker presenterer seg ved fullt navn når det er telefontolking, fordi helsepersonell og pasienter da ikke ser tolken. Dette er nødvendig for at helsepersonell og pasienter skal vite hvem tolken er og kunne reagere dersom det er en de har en slik kjennskap til at de ikke finner det passende at denne personen tolker samtalen. Dersom enkelte tolker ikke ønsker å presentere seg ved fullt navn under telefontolking må de avstå fra telefontolkingsoppdrag for Tolkesentralen. Oppdragene vil da enten bli satt på andre tolker, eller de vil utføres som skjermtolking eller fremmøtetolking.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s