Møter mellom menneske og tolk

Som tolk møter du noen ganger mennesker som setter seg fast i hjertet ditt.

Første gang er han en ung gutt på skolen, helt alene og snart voksen, som ennå ikke har lært seg å lese. Du tolker, og ser fortvilelsen og skammen i øynene hans når læreren og barnevernet snakker sammen om alt han ikke kan og ikke får til.

Neste gang har han gjort noe forferdelig mot et annet menneske, vært skremmende og voldelig, veldig voldelig. Der de andre i rommet ser farlig sint mann, ser du en gutt som prøver å skjule skammen og de vonde følelsene. I retten blir det sikkerhetstiltak, tiltalte (eller mannen om du vil, eller gutten kanskje?) er kald og hard og sint. Under fornærmedes forklaring, inne på et lite rom alene med tolken og med politiet rett utenfor døra, triller tårene kontinuerlig i en time.

Årene går, som tolk møter du nye mennesker hver dag, det er sjelden du husker noen av dem særlig lenge. Så en dag skal du i retten igjen, og der er en mann (eller gutt) som du husker fra før. Det er vold igjen, og sinne og raseri og farlig farlig mann. Inne i en liten tolkekabin alene sammen under noen av vitneforklaringene, er farlige sinte mannen et menneske. Mens dere venter på at rettsmøtet skal begynne igjen spør han når du har termin, du svarer at det er om noen uker, og viser bilde av den ungen du allerede har. Så tolker du, og ser at han følger ikke helt med, det er akkurat som han er et annet sted. Ingen tårer triller denne gangen under fornærmedes forklaring.

Som tolk går tiden videre, barnet i magen blir født og du tenker innimellom på den sinte farlige mannen, lurer på hva det ble til med han. En dag ringer politiet, det er utvisning og varig innreiseforbud, fengsling og uttransportering – kan du tolke en time? Ja, tolke kan man vel. Og den som sitter der i rettssalen er han, en mann, eller gutt, som du husker så godt, og som du nå aldri kommer til å se igjen. Det tok ikke en time riktignok, det tok 14 minutter.

Så fikk du ihvertfall vite hva enden ble denne gangen. Det er jo også noe, det er mange nok av dem som har satt sine spor i en tolk og hvor man aldri fikk vite hva enden på visa ble. Men det man i alle fall får vite som tolk, er at for noen mennesker har feilene man gjør så uendelig mye større konsekvenser enn for andre.Kategorier:Blogginnlegg

Stikkord:, , ,

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: